Protest al angajaților Poștei Române, în mai multe orașe din țară

Protest al angajaților Poștei Române, în mai multe orașe din țară
Prevederile din Ordonanța Militară nr. 10 care îi vizează pe angajații Poștei Române

Poștașii din județul Dolj au protestat, marți dimineață, în fața punctului de tranzit din zona Gării Craiova, nemulțumiți de faptul că șefii Companiei Naționale Poșta Română (CNPR) refuză să le crească salariile și să le ofere condiții decente de muncă, protestul fiind îndreptat și împotriva conducerii ministerului Comunicațiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproape 200 de persoane au participat la mitingul, de marți dimineața, organizat, în Craiova, de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), filiala Dolj. Oamenii cer majorarea salariilor cu 200 lei și să fie plătiți pentru cât muncesc efectiv.

„Suntem în situația în care mii de colegi ai noștri au salariul minim pe economie, după 10-15 ani de muncă sau chiar 20 ani de muncă. Salariul din economie crește, dar cele din Poșta Română rămân pe loc sau, mai rău, sunt tăiate în urma normărilor. Avem foarte mulți colegi cu jumătate de normă sau 75%, dar ei muncesc la program normal, 100%, sau chiar mai mult pentru că trebuie să își termine traseul. Normarea se face din birourile Companiei. Nu vin să vadă efectiv cât muncesc oamenii. Pe de altă parte, nu avem echipamente de protecție, salariații nu au uniforme, încălțăminte”, a afirmat Florin Șăncăru, angajat al Companiei Naționale Poșta Română.

Liderii sindicali spun că pe lângă majorarea salariilor oamenii cer și condiții decente de muncă și acuză conducerea CNPR și pe cea a acționarului majoritar, Ministerul Comunicațiilor, de faptul că nu vrea rezolvarea problemelor angajaților.

„Vara asta am avut vreo 10 întâlniri în cadrul comisiilor de negociere, dar suntem prinși undeva la mijloc într-un joc. Suntem plimbați de la minister la Companie și de la Companie la minister. Am ajuns la concluzia că suntem un fel de bătaie de joc. Salariații sunt revoltați deoarece conducerea CNPR refuză să acorde această majorare salarială. Și nu se cere decât 200 lei. 50% dintre salariați au venituri nete între 910 și 1100 lei și ei chiar muncesc. Cu ce sunt ei de vină pentru faptul că, în ultimii ani, conducerea Companiei a pierdut contracte pe bandă rulantă, iar cele încheiate au fost păguboase? Salariații au salarii mizerii, iar conducătorii noștri au salarii de 10.000 lei la care se adaugă și sporuri de conducere de 2.700. Dacă facem un calcul, vorbim de echivalentul a 10-11 salarii ale unui factor poștal. Iar agenții poștali merg prin ploaie, prin vânt, prin frig sau prin căldură, nu stau în birouri. Fără echipamente de lucru, cu genți de proastă calitate, cumpărate de ei din magazine. Plus că, mai ales în județ, angajații nu au apă curentă în clădirile în care lucrează, nu au toalete, plouă prin tavane, geamurile sunt sparte”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele SLPR – filiala Dolj, Titi Roman.

Acesta a mai precizat că angajații așteaptă o decizie favorabilă în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Poșta Română, ședință care va avea loc vineri și în cadrul căreia conducerea ar urma să prezinte variantele de majorări salariale, precum și impactul asupra bugetului de venituri și cheltuieli. Dacă nici de această dată solicitările lor nu vor fi soluționate poștașii sunt hotărâți să întrerupă lucrul pe perioadă nelimitată, fie până vor primi salarii mai mari, fie până la demisia conducerii companiei.

Circa 100 de lucrători poștali au protestt, marți dimineața, în Piața Gării din centrul municipiului Arad, cerând salarii mai mari și condiții mai bune de muncă, dar și obligarea conducerii Companiei Naționale Poșta Română să își crească veniturile, pentru că astfel creșterea salariilor nu ar mai reprezenta o problemă.

„Prima și cea mai importantă nemulțumire este că suntem mințiti, din luna mai și până în acest moment, cu toate că promisiuni sunt din partea conducerii Companiei Naționale Poșta Română și Ministerului Comunicațiilor că revendicările noastre sunt soluționate”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, liderul sindicatului din cadrul Poștei Arad, Ilie Tripa.

Sindicaliștii spun că încă din luna mai conducerea Companiei Naționale Poșta Română și Ministerul Comunicațiilor le-au promis salarii mai mari, dar totul a rămas doar promisiune, așa că cer acum o majorare a salariilor cu 200 de lei în sumă fixă pentru fiecare angajat.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 09.30, dar sindicaliștii spun că dacă în urma noilor negocieri și discuții cu conducerea Poștei nu se va ajunge la o înțelegere, vor continua protestele.

Și poștașii din Slatina au protestat, marți dimineața, în fața sediului din centrul municipiului, fiind pentru a doua oară când aceștia ies în stradă. Oamenii s-au plâns de condițiile de muncă și de salariile mici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?